Wereldnierdag 2020

Dit jaar mocht het iets meer zijn, Wereldnierdag. Het bestuur van vzw Scharnier zette dan ook in op een drieledig programma.

Eerst was onze infoavond ‘Wat als de nieren niet werken,’ aan de beurt op maandag 9 maart.  Het coronavirus was dan al op weg, maar deze kon nog net op de valreep doorgaan! Met 60 deelnemers was het alvast terug een geslaagd initiatief. Voor het eerst werden naast onze ‘net-in-dialyse’patiënten, ook onze pre-dialyse patiënten en hun familie, uitgenodigd. Dit zijn patiënten die in de nabije toekomst een nierfunctie vervangende therapie nodig hebben. Het was de bedoeling om op een eenvoudige manier de basiskennis aan te reiken. Dr Bernaert lichtte het medische kader toe, Viviane vervolgde met het verpleegkundige aspect en Mieke nam het nierdieet voor haar rekening.  Onze sociaal assistenten legden alles haarfijn uit over het vervoer en de mogelijke tegemoetkomingen. De werking van onze VZW Scharnier kwam uiteraard ook aan beurt.  Vervolgens gaven we het woord aan 2 nierpatiënten die recent opgestart zijn met haemodialyse. Jackie en Caroline getuigden recht uit hun hart en spraken over hoe zij zich voelden. Mooie woorden maar die toch als verpleegkundige even deden nadenken… We sloten af met een rondleiding op de dialyse afdeling. Zo konden de partner en kinderen eens zien waar het vertrouwde plekje was van hun familielid die drie maal per week aan dialyse komt. Een  drankje en gezond hapje rondden de avond af.

Donderdag 12 maart, wereldnierdag zelf, was ook een standje met info rond nierlijden en een kleine wedstrijd met een geschenkenmand voor de winnaar, ingepland in de inkomhal van onze ziekenhuis.  Het covid 19- virus gooide echter roet in het eten en het standje werd opgedoekt. Jammer, maar een begrijpbare beslissing…

Wat gelukkig wel kon doorgaan was onze lekkere verwennerij aan het dialysebed op 12 en 13 maart.  De ochtendgroep verrasten we met een luxe-ontbijtje: een brochette met 4 heerlijke ontbijtkoekjes geserveerd op zijn ‘zondags’.  De middaggroep genoot van een taartenbuffetje met koffie of thee. De sleutelhanger met het vzw-logo en winkelkarmunt werd ook dankbaar aanvaard. 

De oogjes blonken bij het zien van al dat lekkers…  Het was ons opnieuw gelukt om weer eens dat kleine extraatje te bieden in de dialysesleur. De tevredenheid en dankbaarheid waren dan ook groot voor deze aangeboden attenties. Volgend jaar herhalen we dit zeker weer, maar dan wel zonder…. Corona.