• Door de jaren  heen hadden we verschillende activiteiten en werden er ook sponsoracties georganiseerd

 • VZW Scharnier richt op zondagmiddag 28 februari een Kippenfestijn in in de Brielpoort in Deinze. Met de opbrengst hiervan worden activiteiten georganiseerd om de re-integratie van de patiënten in de maatschappij te bevorderen.

 • Antalya is een stad en populaire badplaats in het zuidwesten van Turkije, aan de Middellandse Zee met 677.242 inwoners (2005). Het is tevens het hoofdstadsdistrict van de gelijknamige provincie  

 • Uitnodiging patiëntenfeest met algemene ledenvergadering Zondag5 februari 2017 in zaal Valckenbulcke

 • Eigen kweek is een Vlaamse televisieserie, die geregisseerd werd door Joël Vanhoebrouck. De serie gaat over een boerengezin dat cannabis begint te telen om het hoofd boven water te houden.

  De opnames vonden plaats in het West-Vlaamse Wijtschate, een deelgemeente van Heuvelland. Eigen Kweek is een productie van Eyeworks en werd gemaakt door het team achter de midfictiereeks Dubbelleven.

 • Boeiende voordracht voor onze nierpatiënten en hun familie in het AZ Maria Middelares Gent. Ook de woonzorgcentra waren talrijk aanwezig om de aangeboden tips en tricks in hun dagdagelijkse praktijk mee te nemen.

 • Wil je onze nierpatiënten steunen door aankoop van een tri-pack koekjes van de Strooper voor vzw Scharnier!

 • Patiëntenreis Elzas AZ Maria Middelares Gent : op het programma vandaag : bezoek Munster kaas en Colmar, en wijnproeverij. Veel bijgeleerd en ons prima geamuseerd. We kijken al uit naar morgen !

 • Naar aanleiding van ons 40 jarig besttan van de dialyse werd het een extra feestelijke bedoening

 • Het laatste weekend van juni werd reeds voor de 12e keer de ATS Run gelopen. Sinds 2008 vormt de ATS Run een vast onderdeel van het kermisprogramma van Merelbeke. 

  Deze run, georganiseerd door ATS Groep, de gemeente MerelbekePolitiezone Regio Rhode & Schelde en Atletiekvereniging STAX, brengt de laatste jaren heel wat lopers en joggers samen op dit sportief en recreatief evenement.

  De ATS Run is in de eerste plaats een Ekiden. Deze wordt gelopen door 6 lopers die samen de marathonafstand van 42,195 km afleggen. De lopers lopen respectievelijk 5km, 10km, 5km, 10km, 5km en de laatste loper vervolledigt de afstand met 7,195km. De ATS Run is dan ook de gelegenheid bij uitstek om samen met één of meerdere teams deze sportieve uitdaging aan te gaan!

   

  De integrale opbrengst van de ATS Run gaat steeds naar het goede doel. Dit jaar zijn dat deze 3 goede doelen:

  - Studio Nona ( spelbegeleiding aan huis voor kinderen met kanker)

  - De Scharnier (vereniging van nierpatiënten verbonden aan het Maria Middelares in Gent)

  - Abajaa! (organiseert vrijetijdsactiviteiten voor personen met een verstandelijke beperking)

 • Vzw Scharnier bezocht Blankenberge met haar nierpatiënten ! Een natte bedoening maar met o zo warme contacten ! Voldoening voor het dialyseteam van begin tot het einde... Van verwondering in Sea-Life naar een superlekker 3 gangenmenu in De Duinse Polders. Kiezen tussen een bezoekje aan het Belle Epoque museum of een eerste ervaring in de casino was niet gemakkelijk. Eindstop in Van der Valk Drongen was proeven van een lekker broodbuffet maar ook van een onverwacht schitterend pianospel van onze Pierre !

 • Patiëntenfeest VZW Scharnier 2020 door de bril van Odette De Feyter (bestuurslid en transplantpatiënt)

   

  Naar jaarlijkse traditie had begin februari het patiëntenfeest plaats van VZW Scharnier.

  De VZW Scharnier verenigt de dialyse patiënten en getransplanteerden van het AZ Maria Middelares.

  Op 2 februari werden 130 patiënten en partners verwelkomd in de stijlvolle Salons Mantovani in Oudenaarde, waar Scharnier zich stilaan "vaste klant" mag voelen.

  Er werd uitgebreid tijd genomen voor verwelkoming en aperitief, voor velen uit de verschillende ziekenhuizen een ideale gelegenheid om elkaar nog eens terug te zien en lekker bij te praten en gezondheids- en andere nieuwtjes te delen bij een al dan niet alcoholvrij drankje.

  Als introductie presenteerde de voorzitster dr. Bernaert het financieel overzicht van 2019 en gaf ze de nodige uitleg bij de in 2020 geplande activiteiten. Tenslotte kwam ze nog eens terug op de uitstappen van het voorbije jaar aan de hand van een leuke fotopresentatie.

  Op gastronomisch gebied deden de Salons Mantovani hun reputatie alle eer aan. Stijlvolle bediening, perfecte timing en gerechten om stil van te worden. Dit was feestelijk genieten.

  De maaltijd werd naar goede gewoonte tweemaal onderbroken voor een "special act". Gert Boullart, kind van de streek, eersteklas entertainer, zanger maar vooral een uitstekende buikspreker kreeg zonder moeite de zaal op zijn hand. De gevatte replieken van de ondeugende poppen zorgden voor bijna onophoudelijke lachsalvo's. En natuurlijk werden enkele gekende gezichten bij Scharnier af en toe voor schut gezet en ze leken er geen bezwaar tegen te hebben. De fijne gerechten smaakten nog eens zo lekker na zo'n hartverwarmend intermezzo.

  Het werd opnieuw een gezellige namiddag die alle ingrediënten had die nodig zijn voor een geslaagd feest. Het heeft super veel deugd gedaan om nog eens buiten de ziekenhuissfeer samen te zijn met medepatiënten en/of vrienden van vroeger. Het feest werd traditioneel afgesloten met een drink aangeboden door het bestuur van VZW Scharnier. Nog beter doen wordt niet gemakkelijk.

   

 • Dit jaar mocht het iets meer zijn, Wereldnierdag. Het bestuur van vzw Scharnier zette dan ook in op een drieledig programma.

  Eerst was onze infoavond ‘Wat als de nieren niet werken,’ aan de beurt op maandag 9 maart.  Het coronavirus was dan al op weg, maar deze kon nog net op de valreep doorgaan! Met 60 deelnemers was het alvast terug een geslaagd initiatief. Voor het eerst werden naast onze ‘net-in-dialyse’patiënten, ook onze pre-dialyse patiënten en hun familie, uitgenodigd. Dit zijn patiënten die in de nabije toekomst een nierfunctie vervangende therapie nodig hebben. Het was de bedoeling om op een eenvoudige manier de basiskennis aan te reiken. Dr Bernaert lichtte het medische kader toe, Viviane vervolgde met het verpleegkundige aspect en Mieke nam het nierdieet voor haar rekening.  Onze sociaal assistenten legden alles haarfijn uit over het vervoer en de mogelijke tegemoetkomingen. De werking van onze VZW Scharnier kwam uiteraard ook aan beurt.  Vervolgens gaven we het woord aan 2 nierpatiënten die recent opgestart zijn met haemodialyse. Jackie en Caroline getuigden recht uit hun hart en spraken over hoe zij zich voelden. Mooie woorden maar die toch als verpleegkundige even deden nadenken… We sloten af met een rondleiding op de dialyse afdeling. Zo konden de partner en kinderen eens zien waar het vertrouwde plekje was van hun familielid die drie maal per week aan dialyse komt. Een  drankje en gezond hapje rondden de avond af.

  Donderdag 12 maart, wereldnierdag zelf, was ook een standje met info rond nierlijden en een kleine wedstrijd met een geschenkenmand voor de winnaar, ingepland in de inkomhal van onze ziekenhuis.  Het covid 19- virus gooide echter roet in het eten en het standje werd opgedoekt. Jammer, maar een begrijpbare beslissing…

  Wat gelukkig wel kon doorgaan was onze lekkere verwennerij aan het dialysebed op 12 en 13 maart.  De ochtendgroep verrasten we met een luxe-ontbijtje: een brochette met 4 heerlijke ontbijtkoekjes geserveerd op zijn ‘zondags’.  De middaggroep genoot van een taartenbuffetje met koffie of thee. De sleutelhanger met het vzw-logo en winkelkarmunt werd ook dankbaar aanvaard. 

  De oogjes blonken bij het zien van al dat lekkers…  Het was ons opnieuw gelukt om weer eens dat kleine extraatje te bieden in de dialysesleur. De tevredenheid en dankbaarheid waren dan ook groot voor deze aangeboden attenties. Volgend jaar herhalen we dit zeker weer, maar dan wel zonder…. Corona.